dissabte, 1 de desembre del 2012

Ruta Romànica Alt Empordà 3. Sud

Lloc: Figueres-Bàscara
Distància:38 km
Temps: 3h
 IBP: 41BB
Altres: 3a etapa de les rutes que circulen per l'Alt Empordà, tot passant per les esglésies i ermites de l'època romànica.
Wikiloc:


Ja feia dies que em voltava pel cap fer un projecte que unís BTT i turisme. La nostra comarca està farcida d'esglésies i ermites romàniques. Doncs, què millor que preparar una sèrie de rutes amb BTT per tal de visitar bona part d'aquestes joies.

La primera feina i que ja tinc feta, és marcar en un mapa del google earth totes les esglésies i després unir-les entre si, amb l'objectiu d'obtenir rutes d'aproximadament 30-40 quilòmetres.

A hores d'ara ja tinc preparat tota la banda est de la comarca. I avui he fet la primera ruta. Com molts ja haureu vist, tot i ser la primera que penjo, l'he marcat com a número 3. En el moment de marcar i anomenar les rutes, he intentat seguir el sentit de les agulles del rellotge, per això la d'avui és la 3. Bé per això, i per la tramuntana que bufava avui i que m'ha fet decantar per començar per aquesta i així evitar en molts quilòmetres el vent.

El camí d'avui no té cap dificultat tècnica. Es pot fer tota dalt de la bici, només hi ha un corriol d'uns 100 m. sortint de Romanyà que cal fer-lo a peu.

La sortida és des de Figueres i segueix fins a Pontós part del camí de Sant Jaume. Una vegada en el camí que porta a la Torre de l'Àngel, m'he desviat cap a la N-II i el petit poble d'Ermedàs. Allà he trobat la primera església del dia, Santa Maria d'Ermedàs. Les explicacions tècniques les teniu en el següent enllaç. Sort que el poble són quatre cases, perquè m'ha costat trobar-la. Com a curiositat dir-vos que la façana principal de l'església dista només uns tres metres de la casa veïna!

Un cop fetes les fotografies de rigor, m'he dirigit cap a Vilajoan. Sense desmerèixer les altres, per mi, la més bonica de la ruta. Sta Magdalena de Vilajoan. Les imatges parlen per si soles. Val a dir, que a Vilajoan també hi ha un castell gòtic molt ben conservat.

La següent etapa era l'església de Sant Medir de Romanyà. Per mi era territori inexplorat, no m'hi havia passejat mai per aquesta zona. Cal tenir present que molt a prop hi ha l'església romànica però molt reformada de Sant Iscle i Santa Victòria de Bàscara. El camí per arribar a Romanyà transcorre per la riba del Fluvià, camí ample i planer. És ideal per passejar-hi amb les criatures.

Per seguir la ruta cal baixar de la bici i fer un corriol molt dret d'aproximadament 100 metres que ens deixa a Can Roca i a la pista que ens conduirà a Sant Esteve de Canelles. Tota aquesta part és molt coneguda i més que explicada al bloc. Només recomanar la baixada cap a Sant Nicolau d'Ordis. Val molt la pena fer-la!

Finalment l'eglésia de Sant Julià i Santa Basilissa d'Ordis. El temple està molt reformat, però es va aixecar sobre unes restes primitives romàniques. De tornada cap a Figueres amb tramuntana de cares, què hi farem!

Aquí teniu les fotografies d'avui:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada